het grootste, beste en meest complete fitness center van de regio!

Tai Chi

Ontspanning, gezondheid en balans door inwendige energie.

Tai Chi is een verkorte naam. Voluit wordt het geschreven als T’ai Chi Ch’uan, Het betekent letterlijk: ultieme beste vuist(vechtmethode).

De oorsprong van Tai Chi Chuan ligt in de Ming-dynastie (periode van 1368-1644) en kwam tot ontwikkeling binnen taoïstische kringen. Het is een combinatie van eeuwenoude ontspannings- en gezondheidstechnieken zoals soepelheids- en ademhalingsoefeningen maar ook meditatieve trainingen en aanvals- en verdedigingstechnieken. Hieruit groeide deze nieuwe en zeer efficiënte vecht- en gezondheidskunst.

De bewegingen van deze bewegingskust zijn gevechtshandelingen, gebaseerd op de oosterse leer van yin en yang, van meridianen en drukpunten. Tai Chi is dan ook een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid.

Er bestaan binnen de Tai Chi verschillende stijlen, zoals de Chen-, Yang-, Wu- en Sun-stijl, waarbij de Yang-stijl voornamelijk langzaam wordt uitgevoerd en de Chen-stijl ook explosieve momenten in zich heeft. De Yang en Wu stijl zijn wat meer verinnerlijkt terwijl bijvoorbeeld in de Chen-stijl het zelfverdedigend karakter veel zichtbaarder aanwezig is. Deze stijlen zijn vaak weer onderverdeeld in diverse substijlen van leraren(Sifu). Die er hun eigen kennis, vaardigheid en ervaring aan toe hebben gevoegd. De bewegingen worden in een vaste volgorde uitgevoerd. De tai-chi beoefenaren spreken van vormen (taolu). Elke stijl kent zijn eigen vormen, die van leraar op leerling worden overgedragen. Een vorm helemaal doorlopen duurt 3 tot 20 minuten. De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor Tai Chi.

De belangrijkste doelstellingen zijn: ontspanning, gezondheid en balans. Deze worden bereikt door een soort inwendige energie. Die de ‘Chi’ wordt genoemd. Die Chi stroomt in de meridianen door en langs het lichaam. Deze stroming leert men in de verschillende vormen beheersen.

Vrijdag

Van 10.00 tot 11.00 uur

Reserveer een plek

En wat kost dit?

Helemaal niks extra's! Tai Chi is inbegrepen binnen onze abonnementen!

Heb je onze andere groepslessen al gezien?

Bekijk al onze groepslessen!